perjantai 3. tammikuuta 2014

Peruspipoja



Mun oli tarkoitus tätä tehdessä katsella vähän kelloa ja selvittää, kauanko aikaa menee peruspipon neulomiseen, mutta tietenkään en muistanut. Tein pipon pikkuveljelle ja veli myös hoiti suunnittelupuolen, itse olin tällä kertaa lähinnä tekninen toteuttaja. Koska näitä peruspipoja on kuitenkin näkynyt täällä jo muutama, lätkäisen tähän vielä jonkinnäköisen ohjeen.

Pipo 7 veljestä -langasta kolmosen puikoilla, miehelle
1. Luo 132 silmukkaa.

2. Ryhdy neulomaan joustinneuletta (2 oikein, 2 nurin) ja jaa silmukat samalla neljälle puikolle. Joka toiselle puikolle tulee 32 silmukkaa ja joka toiselle 34 silmukkaa.

3. Neulo joustinneuletta ja tee mahdollisia raitoja makusi mukaan.

4. Kun pipo alkaa päähän sovitettuna lähestyä päälakea, aloita kavennukset. Oikea kohta aloittaa kavennukset taitaa löytyä vain kokeilemalla, mutta kannattaa kuitenkin huomioida, että ainakin tällä minun systeemilläni tekemällä kavennukset kaventavat pipoa ehkä yllättävänkin nopeasti.

5. Tee kavennukset (neulo kaksi silmukkaa yhteen) jokaisella puikolla kahdesti: puikon alussa ja puikon keskellä. Myös kavennuksien aikana jatketaan samaa joustinneuletta kuin siihenkin saakka. Kun kavennuksen kohdalla osuu esimerkiksi vasemmalta katsottuna nurja ja oikea silmukka, tehdään kaventava silmukka nurjana silmukkana. Kun kavennuksen kohdalle osuu vasemmalta katsottuna oikea ja nurja silmukka, tehdään kaventava silmukka oikeana silmukkana.

6. Kun työssä on jäljellä 12 silmukkaa, vedä lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi ja kiristä mahdollisimman hyvin kiinni. Päättele langat.


Silmukkamäärät sun muut riippuvat tietysti käsialasta. Minun löysähkölle käsialalleni tuo 132 silmukkaa on ollut ihan hyvä kolmosen puikoilla, siitä on tullut sen verran rento miehen pipo, että tarvittaessa pipoon pystyy varmaan helposti lisäämään vuorenkin. Toisaalta ilman vuorta vähempikin määrä silmukoita olisi varmaan riittänyt, pipo kuitenkin vähän venyy ja löystyy käytössä.


Harmaa pipo puolestaan meni joululahjaksi, samalla systeemillä on tehty sekin. Tuleville päiville mulla on vielä muita neulomistavoitteita ja ehkä joku muukin askarteluhaave. Ja menneen vuoden käsitöitäkin tekisi mieli muistella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti